Artişti nominalizaţi și premiați cu Grammy, senzaţii noi ale jazzului britanic, trupe şi muzicieni din Finlanda, Venezuela, Marea Britanie, Franța, Statele Unite ale Americii, Israel, Elveția, Austria, Țările de Jos, Coreea de Sud, Germania, Republica Moldova și România vin la Bucureşti pentru o nouă ediţie Bucharest Jazz Festival. Organizat în perioada 7-10 septembrie, Bucharest Jazz Festival 2023 aduce, pe de o parte, trei zile de concerte live la Combinatul Fondului Plastic (8-10 septembrie) şi un preview special de concerte cu acces gratuit în prima zi de festival, pe 7 septembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni. Festivalul care i-a adus la București pe Jan Garbarek, Terence Blanchard, Lee Konitz și Marilyn Mazur, Bucharest Jazz Festival este un proiect organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Festivalul care i-a adus la București pe Jan Garbarek, Dave Douglas, Carmen Lundy, Lee Konitz și Roy Hargrove, Bucharest Jazz Festival este cel mai important eveniment de jazz din Capitală. Debutează în Piața George Enescu în 2011, sub denumirea ARCUB Live Open Air – Jazz, Blues & More, iar în 2014 devine Bucharest Jazz Festival, un mix unic de concerte, expoziții și lansări de disc și carte. Festival membru al European Jazz Network, Bucharest Jazz Festival pune România în avangarda fenomenului jazz din Europa de Est cu zece ediţii de concerte live și conferințe, expoziții de fotografie de jazz, proiecții de filme și documentare muzicale, masterclass-uri, ateliere, lansări de disc și carte de jazz.Bucharest Jazz Festival 2023Ediţia din 2023 a Bucharest Jazz Festival este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, şi se desfăşoară în perioada 7-10 septembrie şi aduce, pe deo parte, trei zile de concerte live la Combinatul Fondului Plastic (8-10 septembrie) şi un preview special de concerte cu acces gratuit în prima zi de festival, pe 7 septembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Noul curator al festivalului este Ana-Cristina Leonte, o voce importantă a jazzului românesc, compozitor și lider de trupă, absolventă a secției conduse de pianistul și profesorul universitar Mircea Tiberian, din cadrul Universității Naționale de Muzică București. A organizat și a luat parte la numeroase concerte, proiecte și inițiative culturale, colaborând cu numeroși artiști ai scenei de jazz românești și internaţionale, ai scenei muzicale underground, sau cu artiști care activează în domenii precum dansul contemporan, teatru și film artistic. Dintre aceste colaborări îi amintim pe muzicienii Albert Tajti, Tavi Scurtu, Alexandru Arcuș, Michael Acker, Alex Munte, Mircea Tiberian, John Betsch, Chris Dahlgren, Albrecht Maurer, Raynald Colom, George Dumitriu, Juhasz Gabor, Rohan Dasgupta, Daniele di Pentima, Cristian Soleanu, Mihai Iordache, Sorin Romanescu, Paolo Profeti, Ciprian Pop, Sebastian Burneci, Electric Brother, Razvan Suma, pe performerii Cosmin Manolescu, Denis Bolborea, Andreea Belu, Anamaria Guguian, Alina Ușurelu, pe regizorii de teatru Nona Ciobanu și Matei Grunberg, regizorii de film Nae Caramfil, Gabriel Durlan și Germain Kanda și artistul vizual Andrei Cozlac.

În ultimii ani își lărgește aria de activitate în direcția managementului cultural, creează, curatoriază, implementează și colaborează în proiecte culturale precum „Cultfort – fortăreață culturală urbană” (2023), JAM CIRCLE (2021), Artist in Church (2020), I AM YOU (2019) etc.
Are în palmares 3 albume de autor, fiind prima vocalistă de jazz din România care realizează un disc cu propriile sale compoziții: Secret Lover (2014), Angel minus Wings (2016), Dream House (2019), dar are numeroase alte apariții discografice precum: Blue Noise – Portrait (2018)
Paolo Profeti European Collective – Glide (2018), Bucharest Jazz Orchestra – Povești din București (2015), Jazzappella – De Crăciun (2014), Kumm – A misterious place called somewhere (2014) etc.

A câștigat numeroase premii la competițiile de jazz, cum ar fi titlul pentru Cel mai bun solist vocal, în cadrul Concursului Internațional „Johnny Răducanu” (2015), Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Festival (2013) și premiul pentru Cea mai bună trupă de jazz (2012).

Programul Bucharest Jazz Festival la ARCUB – Hanul Gabroveni | 7 septembrie 2023

Bucharest Jazz Festival 2023 începe joi, 7 septembrie, cu două concerte cu acces gratuit la ARCUB – Hanul Gabroveni. Pianistul Sebastian Spanache deschide ediţia cu un concert în pasajul Hanului Gabroveni, urmat de Mircea Tiberian Quartet, o colaborare internaţională între marele pianist român şi Claudio Puntin (Elveţia), Chris Dahlgren (SUA) şi Nadia Trohin (România/Moldova). Concertul include, în mare parte, compoziţii ale membrilor grupului, dar şi câteva piese din folclorul românesc vechi.

Programul Bucharest Jazz Festival la Combinatul Fondului Plastic | 8-10 septembrie 2023

Concertele Bucharest Jazz Festival se mută la Combinatul Fondului Plastic pentru perioada 8-10 septembrie şi propun publicului de jazz un mix efervescent de live performances şi jam sessions ale unor grupuri, orchestre, solişti instrumentişti şi voci ale jazzului din Europa şi America de Nord.

Vineri, 8 septembrie, programul de la Combinatul Fondului Plastic ia startul cu un concert susţinut de Sorin Romanescu Trio, urmat de concertul „Conspiracy” al Big Bandului Radio Româniadirijat de Tobias Hoffmannsolist Vilkka Wahl. Un adevărat spectacol muzical, concertul orchestrei din România este o interpretare live a muzicii celui mai recent album al artistului german Tobias Hoffmann, „Conspiracy”, alături de chitaristul din Finlanda, Vilkka Wahl.

După lansarea în 2023 a celui mai nou album al său, „All One”, artistul de origine canadiană Ben Wendel cântă pe 8 septembrie la Bucharest Jazz Festival alături de cvartetul său. Un saxofonist de jazz aventuros, Ben Wendel este cunoscut pentru stilul său de improvizaţie armonios şi sofisticat, cu influenţe post-bop, clasice şi post-rock. După ce a devenit cunoscut ca membru al grupului nominalizat la premiile Grammy, Kneebody, Wendel atrage atenţia criticii şi publicului ca artist solo şi compozitor.

Pianistul Lukács Márton deschide seria concertelor de sâmbătă, 9 septembrie, cu un live set de jazz modern şi muzică electronică, în care sunetele experimentale se combină cu ritmuri groove şi armonii unice. Atmosfera de petrecere de sâmbătă seara continuă la Combinatul Fondului Plastic cu un concert al artiştilor români de la Muntet. Inspiraţi de muzica lui Coltrane, Alex Munte, Alex Cos, Michael Acker şi Sergiu Fănică combină jazzul contemporan cu referinţe hip-hop, balade şi muzica electronică.

Cunoscuţi pentru show-urile cu repertoriu în continuă dezvoltare, freestyle-urile şi piesele ad-hoc, liricile elevate şi groove-urile contagioase de dans, Norzeatic & Qinta Spartă vin pentru prima dată la Bucharest Jazz Festival sâmbătă, 9 septembrie, cu un concert de hip-hop, jazz şi muzică electronică.

Meshell Ndegeocello, artista care are în palmares un premiu Grammy, pentru Cea mai bună piesă R&B, și nu mai puțin de 11 nominalizări, vine pentru prima dată în România și va prezenta pe scena Bucharest Jazz Festival cel mai recent album al său, „The Omnichord Real Book”, un material original nou, ce explorează rădăcinile sale. Figură emblematică pentru lumea muzicii, Meshell Ndegeocello este cunoscută pentru stilul unic și versatil cu care îmbină elemente de funk, soul, jazz, R&B, hip-hop și rock în creațiile sale și a cântat alături de The Rolling Stones, Madonna, Alanis Morissette, James Blood Ulmer, The Blind Boys of Alabama, Tony Allen, John Medeski, Billy Preston și Chaka Khan.

Publicul va avea ocazia să simtă live abilitatea sa de a transforma sunetele în povești reale, sâmbătă9 septembrie, la Combinatul Fondului Plastic, și va pătrunde într-un univers aparte, ce poartă amprenta modului unic în care Meshell Ndegeocello transpune teme universal valabile precum libertatea și dreptatea într-o înlănțuire vibrantă de armonii și sunete.

În ultima zi de festival, duminică, 10 septembrie, urcă pe scena festivalului una dintre cele mai noi apariţii pe scena jazzului românesc, trupa TajNic. Înfiinţat la începutul anului 2022, trioul format din Florian Nicolau, Albert Tajti şi Iulian Nicolau prezintă la Combinatul Fondului Plastic noul lor proiect de jazz contemporan şi muzică improvizată, un mix inedit de elemente de funk, electronic, clasic și contemporan, creând o experiență fascinantă și captivantă pentru public.

Câștigătoarea competiției New Jazz Players din cadrul Bucharest Jazz Festival 2019Anita Petruescu susţine un concert de neratat în 10 septembrie, alături de grupul său format din artişti din Ţările de Jos. Una dintre cele mai apreciate cântărețe de jazz ale noii generaţii şi deţinătoarea Premiului pentru cea mai bună interpretare vocală la Festivalul și Concursul Internațional de Jazz „Johnny Răducanu”, artista a cântat alături de muzicieni de top, precum Mircea Tiberian, Sorin Romanescu, Iulian Nicolau și Albert Tajti. Concertul Anita Petruescu Group din ultima zi de festival este urmat de prestaţia artiştilor francezi de la Gin Tonic Orchestra, care au pregătit pentru publicul bucureştean un concert de future jazz, indie rock şi broken beat.

Unul dintre cele mai apreciate grupuri ale scenei londoneze, Nubiyan Twist închide Bucharest Jazz Festival 2023 cu un live act exploziv. Format din muzicieni, DJ şi producători, colectivul artistic Nubiyan Twist este renumit pentru „bucuria pură de a crea împreună o experienţă unică pe scenă, care este de-a dreptul contagioasă” (Gigwise).

 

Abonamente Bucharest Jazz Festival 2023

Biletele individuale pentru fiecare dintre cele 3 zile de festival la Combinatul Fondului Plastic pot fi achiziționate la prețul de 100 de lei, pentru zona cu locuri pe scaun, și 75 de lei pentru zona cu acces general.  Abonamentele generale (ce asigură accesul la toate concertele din cele trei zile de festival la Combinatul Fondului Plastic) sunt acum disponibile la următoarele prețuri: abonament pentru 3 zile cu loc pe scaun – 250 de lei; abonament cu acces general – 200 de lei. Biletele individuale și abonamentele generale pot fi achiziționate online pe arcub.roEntertix.roMyticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90). Biletele individuale și abonamentele generale sunt valabile pentru concertele din perioada 8-10 septembrie de la Combinatul Fondului Plastic. Copiii cu vârsta de până la 10 ani beneficiază de acces gratuit.

___

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti.

Partener principal: Radio Europa FM

Cu sprijinul: Kaufland România, PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București

Parteneri media: Black Rhino Radio, București FM, Agerpres.ro, STB, Zile și nopțiDaily Magazine